14 Ekim 2015 Çarşamba

BDDK MURAKIP/UZMAN YARDIMCILIĞI SINAVI









BANKALAR YEMİNLİ MURAKIP YARDIMCILIĞI-BANKACILIK UZMAN YARDIMCILIĞI-BDDK UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI



Merhaba arkadaşlar ülkemizin güzide kurumlarından olan BDDK 100 kişilik bir ilan vereceğini duyurdu. Sınavların oldukça az olduğu bu yılda puanı olan arkadaşlar için çok güzel bir kadro.Bu kapsamda ilana çıkılacak kadrolarla ve sınavla alakalı bilgiler verecek olursak


Öncelikle alım yapılacak 3 adet farklı kadro var bunlardan ilki kurumun denetim birimi olan BDDK Yeminli Murakıp Yardımcılığıdır. Malumunuz olduğu üzere bu birim BDDK adına bankaları denetlemektedir. Son yıllarda yeni bir yapılanmaya gitmiş etkin bir denetim adına çeşitli gruplarda başkanlıklarda görev yapmaktadırlar.Yetki ve görev bakımından oldukça tatmin edici düzeydedirler.


İkinci kadro Bankacılık uzman yardımcılığı bu kadro daha çok bankacılık mevzuatına ilişkin iş ve işlemleri yürütürler.Bu kadrodaki arkadaşlar bankacılığa ilişkin daire başkanlıklarında  meslek uzmanlığı görevini yaparlar.

Üçüncü kadro BDDK uzman yardımcılığı bu kadro ise daha çok kurumun idari işleyişine yönelik görevlerde bulunurlar.Bu ünvandaki uzmanlar kurumsal daire başkanlıklarında görev yapmaktadırlar.

Maaş olarak bu üç biriminde birbirinden farkı kalmamıştır.666 Sayılı KHK kapsamında 2017 yılı için başlangıç ücreti 4100 birinci derecede 5500 dolayındadır. Kurum tipik bir üst kuruldur eski günlerin şaşası olamakla birlikte yaptıkları işler bakımından nispeten iyi durumdadırlar. Kurum  yeni dönemde İstanbulda görev yapmaktadır.

Sınava gelecek olursak;
Sınavın iki gün yapılıyor olması önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda klasik sınav yapılacağını göstermektedir.Kurumun önceki yıl sınavları da incelenecek olursa diğer kurumlardan çok farklı değildir.Herhangi bir sürpriz yapılmazsa orta ve ortanın üstü düzeyinde sorular beklenmektedir.Bu kapsamda çıkmış yıl soruları çok iyi taranmalıdır.Bu soruları bulabildiğimiz ölçüde yayınlayacağız.Sorulacak sorular orta ve üst düzey olmakla birlikte beklenen cevaplar nispeten daha kaliteli olması gerekmektedir.

İlgili olduğumuz maliye ve iktisat alanları ile ilgili yanılmayacağımızı umut ediyoruz. Önceki sınavlarda olduğu gibi sorulacak soruların en az yüzde 80 ini tahmin etmeyi umuyoruz.Tamamen geçmiş yılların sorularını yorumlayarak şunları ifade edecek olursak; BDDK murakıplığı için İktisat ve Muhasebe kilit derslerdir. Maliye ve Hukuk ise ortalamanızı yükseltebileceğiniz dersler olacaktır.BDDK uzmanlığında ise kilit ders İktisat ve hukuktur maliye ve muhasebe soruları çok zor olmamaktadır. Sınava kalan süre zarfında KPSS den 80 ve üzeri puan alan arkadaşlar sıkı bir tempoda çalışmaları halinde hehangi bir sıkıntı yaşamayacaklardır.

Kurumun YDS ön şartını kaldırmış olması sebebiyle tüm adaylar başvurabilecek , sınavda ingilizce çeviri olmasının sebebi ise yeterlikte 70 YDS isteniyor olması ve bazı birimlerde nadirde olsa ingilizceye ihtiyaç duyuluyor olmasıdır. Tamamen şahsi kanaat olarak söylüyorum YDS 50 düzeyinde olan arkadaşlar bu bölümün üstesinden geleceklerine inanıyorum.

Bu kurumla alakalı verebileceğimiz temel bilgiler bu şekildedir.Bize inanan kaynaklarımıza güvenen arkadaşları hiçbir zaman yanıltmadık umarız bu sınavda da bu şekilde olur. Bu sınavla alakalı olarak VDK için hazırladığımız çalışma programını uygulayabilirsiniz.Bu programı hakkıyla uygulayan arkadaşların sınavda rahat edeceklerini düşünüyoruz.

Hepinize iyi çalışmalar diliyoruz çalışan ve hak edenin kazanması dileğiyle...



Kitaplarımızı Temin Edebileceğiniz Adresler;

2015 Uzmanlık Sınav Soruları

HUKUK

1) Mutlak eşitlik- nisbi eşitlik tanımı, farkı
2)İptal davası ve tam yargı davası tanımı farkları
3)Ceza hukukunun zaman bakımından uygulanması nedir
4)Borçlar Hukukunda kusursuz sorumluluk halleri nedir açıklayın
5)Medeni Hukuktaki fiil ehliyeti nedir kısaca açıklayın
6)İcra İflas Hukukunda Hazci Caiz Olmayan unsurlar nedir
7)Aşağıdakileri kısaca tanımlayın:
Ademi merkeziyetçilik, Kanuni hakim güvencesi, Ceza Hukukundaki mülkilik ilkesi, Borçtan aciz belgesi, Gabin, Ölüm karinesi.

İKTİSAT-MALİYE


1) Arz ve talep denklemi verilmiş. Denge fiyatı ve miktarı, tüketici-üretici rantı ek vergi konması halinde toplam refah kaybı istenmiş
2)Çevre kirliliğine karşı çözümlere ilişkin... Pigou'nun vergileme çözümünü grafikle açıklayın.
3)Para pol.araçları nedir açıklayın
4)Deflayonist açık nedir grafikle açıklayın. Kamu harcamaları ve transfer harcamalarının çözümdeki etkisini açıklayın
5).Devlet bankacılık sektörüne müdahale etmektedir. Buna göre bankacılık sektörü bir kamu malı sayılabilir mi.
6)Piyasa ekonomilerinde tekelle ilgiliydi.

MUHASEBE


1) 50 puanlık monografi-- yevmiye kaydı açılış kaydı dönem sonu kayıtları gelir tablosu bilanço
2) Mali analiz oranları ile ilgili 20 problem sorusu
3)sermaye kar dağıtımı ile ilgili~ 15 puanlık
4)Döviz cinsinden bankaya açılan hesap sonucu dönem sonunda alınan faizle ilgili kayıt 15 puanlık
5)Tanımlar( özün önceliği, dönemsellik, ihtiyatlılık, kesin hesap nazım hesap) 15puan

İNGİLİZCE


10ar cümle (ing-tr) (tr-ing) çeviri


Murakıplık Soruları


iktisat  
1.faiz koridoru politika faizi ve ortalama fonlama maliyeti kavramlarini aciklayiniz. Bir de kucuk bi tablo vermis donemler itibariyle bu faiz oranlarini gosteriyordu. TCMB bu tablodaki hle ulasmak icin neler yapmalidir tartisiniz diyordu. 
2.arz ve talep fonksiyonu vermis. Ekonomide dis ticaret serbest birakilirsa fiyat 100 oluyor buna gore ihracat miktarini hesaplayin. Grafikte sosyal refahi gosterin  Qd=410-3P Qs=-50+2P idi. 
3.Ödemeler bilancosu kalemlerini yaziniz aciklayiniz. Sicak para hareketlerinin doviz kuru uzerine etkilerini odemeler bilancosu uzerinden aciklayiniz 
4. Kavramlar Hollanda hastaligi Ramsey kurali  
5. Vergi oranlari dusurulerek vergi geliri arttirilabilir mi, gelir ve ikame etkileri eşliginde aciklayiniz

2009 Sınav Soruları
İKTİSAT(SÜRE 3 SAAT)
SORU-1 (20 PUAN)-Talep eğrisi üzerinde;
1. Koordinat noktası Q=3 P=6 ve 2. Koordinat noktası Q=2 P=8 ise
a- 1. noktadan 2. Noktaya geçerkenki yay esnekliği kaçtır?
b- 2. noktadan 1. Noktaya geçerkenki yay esnekliği kaçtır?
c- a ve b şıkkında bulduğunuz değerleri şekil çizerek karşılaştırınız.
d- Talep esneklik çeşitleri nelerdir, açıklayınız.
SORU-2- (20 PUAN) Tam rekabet ve oligopollü rekabet piyasalarını karşılaştırınız.türk bankacılık sektöründeki banka sayılarını ve bu bankaların büyüklüklerini gözönünde bulundurarak bankacılık piyasasının bu iki piyasa türünden hangisine benzediğini yazınız.
SORU-3- (20PUAN) X ülkesinde ekonomik riskliliğinin artması sonucu reel faiz oranları yükselerek % 7 seviyelerine gelmiştir.
a- X ülkesinin bir önceki yıl enflasyon oranı % 5 ve cari dönem beklenen enflasyon oranı % 8 ise cari dönem nominal enflasyon oranının ne düzeyde olması beklenir.
b- Y ülksinin para birimi P2 ve X ülkesinin para birimi P1’dir.cari dönemde 1,5P2=P1 şeklindedir. Y ülkesinin nominal faiz oranı % 10 ve enflasyon oranı % 3 ise P2 ve P1 arasındaki denklem nasıl oluşur?
SORU-4- (20 PUAN) X ülkesinde varlığa dayalı menkul kıymetlerin değeri ve finansal kaldıraç oranı yükselmiştir.likidite krizi nedeniyle bankalar iflasın eşiğine gelmiş, iflas masasına başvurmuş ve borç verme piyasası durma aşamasına gelmiştir.merkez bankası sözkonusu krize karşı aşağıdaki politikaları uygulamıştır.bu politikaların aşağıda verilen merkez bankası analitik bilançosu kalemlerini nasıl değiştirdiğini de belirterek ekonomi üzerindeki etkilerini yazınız.
a- TCMB borçlanma ve borç verme faiz oranını düşürüyor.
b- TCMB bono aliyor
c- Hazineye kredi açıyor, hazine kredileri kullanıyor
d- İflas edenlere doğrudan kredi veriliyor
e- Hazine tahvili aliyor ihale ile
f- Gecelik ve vadeli borçlanma ile piyasalara likitide veriyor
g-diğer ülkelerin merkez bankalarına kendi parası cinsinden swap imkanı sağlıyor
(bu politikaları yukarıda arkadaşlardan biri yazmıştı ondan kopyaladım ifadeler tam değil.ama merkez bankası uygulayabileceği bütün kurtarıcı politikaları uyguluyordu işte.)
SORU-5- (20 PUAN) Aşağıdaki kavramları açıklayınız
a- Çapa(nominal anchor)
b- Kredi arzı daralması
c- Laspayres indeki
d- Arizi işsizlik
e- Çekirdek enflasyon

MALİYE (3 SAAT)

SORU-1- (20 PUAN) Kamu gelirleri çeşitleri nelerdir? Açıklayınız.
SORU-2- (20 PUAN) Parafiskal gelir nedir türlerini de yazarak açıklayınız.vergilerle ve harçlarla karşılaştırınız.
SORU-3- (20 PUAN) X ülkesinin ekonomi bakanı yaptığı açıklamada ülkede depresyon koşullarını olştuğunu açıklamıştır.depresyon döneminde uygulanacak borçlanma politikasını borçlanılacak kaynak ve vadeyi de gözönünde bulundurarak açıklayınız.
SORU-4- (20 PUAN)
a- Transfer fiyatlaması nedir, açıklayınız.bu yolla yapılan örtülü kazanç dağıtımını unsurlarını da yazarak açıklayınız.
b- Mükellefler transfer fiyatlaması ile neleri amaçlamaktadır.transfer fiyatlaması yapılması durumunda vergi hukukumuza göre oluşacak sonuçları yazınız.
SORU-5- (20 PUAN) Aşağıdaki kavramları açıklayınız.
a- Mali kural
b- Götürü usulde vergilendirme
c- Kaynak teorisi
d- Wagner kanunu



 Sınavlarda faydalı olacak makaleler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder